Yeşil Sanayi Destek Programı

Yeşil Sanayi Destek Programı

KOSGEB Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi (GES) Yatırımlarının Desteklenmesi Programı

Yeşil ve döngüsel bir Ekonomi; gerek yatırımlar gerekse büyüme stratejileri belirlenirken sera gazı emisyonlarının azaltılması ile enerji ve kaynak verimliliğinin artırılmasının gözetilmesini gerektirmektedir. Bu itibarla, yeşil ve döngüsel ekonomi hedeflerinin bir arada ele alınması ve bu kapsamda geliştirilecek faaliyetlerin bütüncül bir yaklaşımla hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.

2023-01 Proje Teklif Çağrısının amacı, sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin enerji sistemlerini karbondan arındırmak, KOBİ’leri çevre dostu teknolojilerin kullanımı konusunda bilinçlendirmek ve KOBİ’lerin enerji maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini artırmaktır.

Bu çağrı ile; yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve sanayide temiz ve güvenilir enerjinin sürdürülebilir olmasına yönelik projeler önceliklendirilecektir.

Bu kapsamda KOSGEB tarafından aşağıda detayları belirtilen şekilde KOBİ’lerin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi amacıyla 14 Milyon TL ye kadar yeni bir program çağrısına çıkılmıştır. Yapılacak olan Proje kapsamında %60 oranında ve 14 Milyon TL ye kadar GES sistemlerinin Faizsiz Kredili olarak finanse edilmesi planlanmıştır. Bu kapsamda Destek için, destek ödeme aşamasında destek tutarı kadar teminat mektubu veya KGF kefalet mektubu ibrazı talep edilmekte olup. Geri ödemeler, proje süresinin bitiş tarihinden sonra 12 ayı ödemesiz olmak üzere, 4’er aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılmaktadır.

KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının DesteklenmesiSanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi 
Destek Üst Limiti14.000.000 TL 
Destek Oranı%60* 
Proje SüresiEn az 8 ay ve en fazla 12 ay 
DestekMakine, Teçhizat Giderleri

Hedef Sektörler:

NACE REV 2 sınıflamasına göre; aşağıda belirtilen sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler başvurabilecektir:

  1. İmalat Sektörünün Tümü (Kısım C)
  2. Motorlu Taşıt ve Motosikletlerin Onarımı (Kısım G)
  3. Bilgi ve iletişim (Kısım J)
  4. Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler (Kısım M)
  5. Diğer hizmet faaliyetleri (Kısım S)

Başvuru yapabilecek Firma Ölçeği:

KOSGEB Veri Tabanında kayıtlı, İşletme Beyanının onaylı küçük ve orta büyüklükteki işletmeler başvurabilecektir. Mikro işletmeler başvuru yapamayacaktır.

Diğer başvuru Şartları

  1. Başvuru yapacak tüm işletmelerin proje teklif çağrısı ilan tarihi itibariyle en az 2 yıl Koşulları önce kurulmuş olması gerekmektedir.
  2. İşletme, Findeks kredi notu endeksine göre “orta riskli”, “az riskli”, “iyi” veya “çok iyi” gruplandırmalarından birinde yer almalıdır.
  3. İşletmenin onaylı son mali yıl verilerinde yer alan mali bilanço veya net satış hasılatı proje toplam bütçesinden büyük olmalıdır.
  4. İşletmenin proje başvuru yapılan aydan önceki son 12 aya ait toplam enerji tüketiminin 20 Ton Eşdeğeri Petrol (TEP) / eşdeğer kilowatt saat (kWh) veya bu değerlerin üzerinde olması gerekmektedir. Başvuru yaptığı ay dikkate alınmaz.
  5. Başvuracak tüm işletmelerin onaylı son mali yılda bilanço esasına göre defter tutması esastır.
  6. Başvuru tarihinde işletmenin; yetkili kurum/kuruluşlardan alınmış geçerli “Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu”na sahip olması gerekmektedir.
  7. Proje toplam bütçesi en az 1.000.000 TL olmalıdır.